Inundațiile de la *TURDA – CÂMPIA TURZII* din anul 1975

La începutul lunii iulie 1975, inundaţii catastrofale au lovit România, provocând însemnate pagube materiale şi pierderi de vieţi omenești (49 de persoane au murit și 12 au dispărut -ANR, SANIC, fond CC al PCR – Administrativ – Politică, dosar 3/1975, fila 30)…

Opt judeţe, printre care şi Cluj, au fost grav afectate.

După ce, zile întregi, a plouat din abundenţă, în vara anului 1975, inundaţiile au făcut prăpăd în mai multe zone ale ţării.

Apele râului Arieș s-au revărsat la Turda între 2 și 4 iulie 1975, însă în istoriografie nu se păstrează informații concrete despre acest moment din evoluția orașului. Doar în documentele din arhiva orașului Turda se menționează modul în care autoritățile au reușit să se mobilizeze pentru a contracara urmările inundației, care a afectat o mare parte a orașului, dar documentele cuprind și informații despre pierderile suferite de locuitori, întreprinderi sau instituții de învățământ.

În seara de 3 iulie 1975, prin Decretul prezidențial nr. 145 s-a instituit starea de necesitate în toată țara. Prin hotărâre a Comitetului Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist s-au dispus măsuri „pentru înlăturarea cât mai grabnică a efectelor inundațiilor”. Din ziua de 7 iulie, președintele României, Nicolae Ceaușescu a început seria vizitelor în zonele țării afectate de inundații.

În memoriul întocmit de Comitetul Executiv al Consiliului Popular al municipiului Turda se menționează că „urmând aceste dispoziții, precum și îndrumările pe care conducătorul partidului și statului nostru, tovarășul Nicolae Ceaușescu le-a dat, în cuvântările sale și cu ocazia vizitei sale din luna iulie (n.r: 9 iulie 1975) în municipiul nostru, comitetul executiv a luat pe plan local măsuri”. (fragment din revista Ecouri)

Și în localitatea Câmpia Turzii râul Arieș și-a ieșit din matcă, o zonă mare din oraș și anume: cartierul Lut, o suprafață importantă din Uzină, cartierul Șarât, o parte din Sâncrai, zona centrală au fost sub ape producând pagube materiale importante.



În 9 iulie 1975, președintele României și secretarul general al Partidului Comunist Român ”tovarășul Nicolae Ceaușescu” în vizită la Turda. Aici, pe digul Arieșului din spatele Uzinelor Chimice (foto: Colecția personală Petru Suciu).

Sursa: Aries News, 06.10.2022, Petre Popp