Casa de Copii Școlari Mixtă Prundu Bârgăului

Casa de Copii din Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost înfiinţată în 20 octombrie 1959, prin Decizia Nr.798 a Sfatului Popular al Regiunii Cluj, în locaţia fostei Unităţi Militare de Vânători de Munte Nr. 03425. Odată cu evenimentele din Cehoslovacia din 1968, când sa trecut la instituirea unui nou sistem de apărare a ţării, care a condus la reînfiinţarea unităţii militare.

În acest complex au fost comasate, practic, toate Casele de Copii din Transilvania, respectiv cele de la Turda, Cluj, Sâncrai, Aiud şi Bistriţa.

Casa de Copii Școlari Mixtă Prundu Bârgăului a fost organizată ca un complex de ocrotire a copiilor, cu obiectiv instructiv-educativ, care cuprindea două instituții și au funcționat astfel Casa de Copii Şcolari Mixtă Prundu Bârgăului în perioada 01.11.1959 – 1976 şi Casa de Copii Preşcolari 01.09.1960 – 1981.

Casa de copii adăpostea peste 600 de copii în timpul anului, iar vara, când veneau asistații și din alte părți, ajungeau la 1400 de copii.

Până în anul 1976 copiii din Casa de Copii Prundu Bârgăului au început să fie mutaţi în județele unde erau părinții lor deoarece aceasta s-a desființat. Au fost înființate după caz, noi case de copii în jud. Bistriţa Năsăud ( Năsăud și Beclean), jud. Cluj ( Câmpia Turzii și Gherla) iar o parte dintre copii au fost duși în județe (Suceava, Galați, Tulcea, Arad, Sălaj, Alba, Timiș, Botoșani, Iași, Hunedoara, Vaslui), etc., ajungându-se la desfiinţarea acesteia în anul 1976, în pragul deschiderii noului an şcolar

Foto – Casa de Copii Școlari Mixtă Prundu Bârgăului – vedere generală 1959. Amintiri ptr. cei care au fost acolo. Vezi un material și o carte despre instituție scrisă de d-nul Rațiu Vasile aici.

Vezi:

Lasă un comentariu